Bemutatkozás

Történetem és módszereim

Szepesi-Csöndes Nikoletta vagyok. 2017-ben szereztem dietetikusi diplomámat a Semmelweis Egyetem, Ápolás és Betegellátás szakán. Már volt egy agrármérnöki diplomám, de kisfiam megszületése után az otthon töltött évek alatt megláttam a lehetőséget a fejlődésre, önmagam képzésére.

Mivel mindig is érdekelt a biológia és a kémia, és szeretek főzni, így adta magát az ötlet: tanuljunk dietetikát!

Ami azonban csak egy ötletnek indult, az évek alatt személyes meggyőződéssé, mély elköteleződéssé érlelődött. Számos területen látom a dietetikai ismeretek hiányát. A laikusok nincsenek tisztában a kiegyensúlyozott táplálkozási alapelvekkel. Betegség esetén nem mindig kapnak megfelelő, gyakorlatias, részletes információkat. Az étrend-kiegészítők és az új élelmiszeripari termékek tárgyilagos megítélése pedig szinte lehetetlen számukra.

Mindezek miatt szükség van a szakemberek segítségére - egészségeseknek és betegeknek egyaránt. De a laikusok nem általános, hanem személyre szabott megoldásokra vágynak. Szépek az irányelvek, de mit jelentenek a gyakorlatban? Akkor most mit főzzek vacsorára? Mivel édesítsem a teámat? Mit adjak a gyereknek? Mit csináljak, ha mogyoróallergiám van?

Nem szeretném ma a laikusok helyében lenni. Annyi az ellentmondásos információ: mi igaz és mi nem az? Dietetikusként ezekre a kérdésekre szeretnék használható választ adni. Az általam tartott dietetikai konzultációkat az alábbiak jellemzik:

  • Az engem meglátogató ügyféllel először részletesen elbeszélgetek: testösszetétel mérés, táplálkozási anamnézis felvétel történik, hogy minél teljesebb képet kaphassak a személyes beállítottságról, az eddigi étrendről; 
  • Meghatározzuk, hogy mit szeretnénk elérni: mik a reális célok, és ezek mennyi idő alatt teljesíthetőek?
  • A kapott információk, egyeztetések alapján történik meg a tanácsadás, amely igény esetén nem ér véget egyetlen alkalommal. Mivel az étrend változtatása hosszútávú folyamat, fontos az állandó kapcsolattartás, nyomon követés. Ez idő alatt partnereimet konkrét receptekkel, gyakorlatias, írott anyagokkal is támogatom.

FŐ CÉLOM NEM AZ, HOGY TÖKÉLETESEN TÁPLÁLKOZZUNK. AZT SENKI NEM TESZI. DE ALKALMAZHATÓ, GYAKORLATIAS TUDÁST ADOK AZ ENGEM FELKERESŐK KEZÉBE.