Tombol a dinnyeszezon - 5 tipp a görögdinnye fogyasztására

Lehet egyszínű zöld, csíkos, vagy fekete héjú, hosszúkás, gömbölyű vagy kocka alakú (ez utóbbi japán találmány), lehet piros húsú, vagy sárga belsejű, fekete magokkal vagy magok nélkül: az augusztusi forróság sztárja vitathatatlanul a jól behűtött, édes görögdinnye. De mit is tartalmaz a dinnye, mire kell odafigyelni a fogyasztásakor és milyen újításokat, ötleteket lehet kipróbálni a forró augusztusi hónapokban?
A dinnye legnagyobb része (kb. 92 %-a) víz, ezért a meleg nyári napokon ideális választás folyadékpótlásra is. Bővelkedik likopinban (ez adja piros színét), B1, B2-vitaminokban, pantoténsavban, káliumban. 100 g dinnye 6,5 - 8 g szénhidrátot tartalmaz, de ez a relatív csekély szénhidrátmennyiség - mivel a gyümölcs magas víztartalma következtében oldott formában van jelen - magas glikémiás indexszel párosul. Ebből adódóan cukorbetegeknek a szénhidráttartalom beszámítása mellett sem ajánlatos őnmagában fogyasztani: célszerű mellé valamilyen, a szénhidrátok felszívódását lassító élelmiszert - pl. teljes kiőrlésű kenyeret, vagy zsíros sajtot - is enni.
1, Feta sajtos dinnyesaláta
Kevesen gondolnak rá, de a dinnye édes íze remekül harmonizál az erősebb, karakteres sajtokéval, mint pl. a Feta sajttal. A sajt zsírtartalma mérsékli a dinnye cukortartalmának felszívódását, a fehérjetartalma pedig biztosítja a szervezet számára szükséges valamennyi aminosavat, ezáltal egy ilyen salátából akár könnyű, nyári vacsora is készíthető.

2, Zöldséges dinnyesaláta
A dinnyét megpróbálhatjuk összekeverni egyéb zöldségekkel is: uborkával, paradicsommal, paprikával. Olívaolajjal leöntve érdekes salátát kaphatunk - érdemes kipróbálni!
3, Dinnyekosár
Látványos, étvágygerjesztő megoldás, ha a dinnyéből kosarat faragunk, és azt különböző színű, egymással harmonizáló gyümölcsökkel töltjük meg. A piros dinnyéhez jól illik a sárga, a lila és a zöld szín is: használjunk sárgabarackot, fekete áfonyát, szőlőt, vagy bármelyik kedvenc, szezonális gyümölcsünket.

4, Pirított dinnyemag
Érdekes ötlet a dinnyemgaok felhasználása is: a dinnye magjait sózzuk, olívaolajjal leöntjük, és sütőben megpirítjuk. Az így elkészített magukat ropogtathatjuk magukban is, de belekeverhetjük joghurtba, zabkásába, vagy egyéb salátába is.
5, Savanyított görögdinnyehéj
Ha szeretünk próbálkozni, a dinnye héját is megpróbálhatjuk savanyúságként hasznosítani. Ehhez 1 liter vizet 1 evőkanál sóval kell felforralni, a dinnyehéjat pedig - külső sötét részét levágva - "megpucolva" - csíkokra vágva mustármaggal, kaporral és fokhagymával üvegbe kell állítani. Erre kell ráönteni a felforralt sós vizet, légmentesen lezárni és nedves dunsztban kihűteni.
(Recept forrása: https://ripost.hu/eletmodi/fazek/ki-ne-dobd-a-dinnyehejat-elkepeszto-mi-mindent-keszithetsz-belole-707553/)