Szezonalitás - már a múlté lenne?

2020.07.23

Itt a nyár, és vele együtt megérkeztek a friss, nyári gyümölcsök, zöldségek is. Tényleg törekednünk kell arra, hogy minél többet fogyasszunk a nyári finomságokból? Vagy elég csak időnként szerepeltetni ezeket az alapélelmiszereket az étlapunkon? Hiszen a zöldségek, gyümölcsök zöme télen ugyan úgy elérhető számunkra!

Mikor mit együnk?

Léteznek olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyek egész éven át rendelkezésünkre állnak: alma, hagyma, bab, dió, sárgarépa, stb.. Ezeknél nem nagyon fontos a szezonalitás, bár azért az első újkrumpliból készített, vajon pirított petrezselymes krumpli mindig kiemelkedő ízérzetet a frissességet nélkülöző téli hónapok után.

Megint mások az év nagy részében, de azért némi korlátozással hozzáférhetőek: ilyen például a cukkini vagy a fejes saláta, cékla is.

És végül ott van a legkényesebb, csak pár hónapig elérhető gyümölcsök és zöldségek csoportja: pl. friss szamócát, spárgát, medvehagymát vagy meggyet, cseresznyét nem találhatunk bármikor.

Miért jobb a szezonális?

  • A szezonálisan elérhető friss gyümölcsöknek és zöldségeknek magasabb a tápanyagtartalma. Itt elsősorban nem ara gondolok, hogy több energia, fehérje, vagy szénhidrát lenne bennük. Inkább a vitaminok, ásványi anyagok mennyiségére gondolok. Ennek egyik oka, hogy a szezonon kívüli növények termését gyakran még a teljes érés előtt takarítják be - a könnyebb szállíthatóság, hosszabb eltarthatóság céljából. Persze vannak utóérő növények, de ha egy gyümölcsöt már leszakítottunk az anyanövényről, abba már több tápanyag nem lesz, legfeljebb a már benne lévők alakulnak át...
  • Kevesebb a szállítási költség, hiszen a helyben megtermelt friss alapanyagokat helyben értékesítik;
  • Értelemszerűen kevesebb a tárolási költség is;
  • Bár tanulmányok kimutatták, hogy a konzervált vagy fagyasztott zöldségek tápanyagtartalma nem csökken jelentősen a feldolgozás során, azért a friss, helyben termelt zöldség és gyümölcs beltartalmi értékeinél nem találunk jobbat;
  • A szezonális termékek választásával a helyi közösséget támogatjuk;
  • Mindebből adódik egy igen gyakorlatias szempont, amit bárki könnyen belát, aki vett már decemberben szamócát: a szezonális gyümölcs és zöldség olcsóbb.

Akkor a szezonon kívüli kínálat káros?

Az emberi egészség szempontjából semmiképpen nem "káros". Egy regiment felmérésünk van arról, hogy a nyugati típusú étrend kereteiben mennyire kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk (mi magyarok is!) és ez mennyire káros az egészségre. Ebben a kérdésben nagyjából mindenki egyetért. Egészségügyi szempontból teljesen mindegy, hogy az a zöldség hány kilométert utazott, mielőtt az asztalunkra került. Vagy hogy kiket gazdagítottunk a megvásárlásával. Vagy hogy mennyire apasztotta le a pénztárcánkat. A tápanyagtartalomban mérhető változások léteznek ugyan, de ezek nem eget rengető nagyságúak.

A szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával a szállítási és tárolási költségek minimalizálása, saját pénztárcánk és környezetünk védelme, a friss ízek élvezete a fő célunk!

Ahogy azonban írtam: különbségek igenis méretőek a beltartalmi értékekben. Következő cikkünkben ezt a témát járjuk körül!