Még tart a nyár...   

2021.09.03

A kovászosuborka-készítés rejtelmei

Bár az augusztus végi időjárás nem volt kegyes hozzánk, azért a nyárnak még nincs vége, még visszatérhet a jó idő. Én bízok benne. Ha ismét kisüt a nap, talán még idén egyszer, utoljára lehetőségünk lesz egy egészen hétköznapi, ám mégis különleges étel elkészítésére: kovászolhatunk uborkát!

Szinte minden nemzetnek megvan a maga jellegzetes, fermentációval készült ételkülönlegessége. Magyarországon ez nyáron a kovászos uborka, télen a savanyúkáposzta.

Számtalan recept kering az Interneten - és ahány ház, annyiféle módon készítik el a kovászos uborkát. Én most a saját házi receptemet osztom meg Veletek!

Először is azt az üveget, amibe kovászolni akarok, jól kimosom. Az uborkát is alaposan beáztatom hideg vízbe, megtisztítom. Képes vagyok körömkefével egyesével végigsikálni: mert nem mindegy, hogy milyen szennyeződések maradnak rajta. Ezzel is segítjük, hogy az üvegbe a tejsavbaktériumok zavartalanul átvehessék az uralmat - ha más baktérium kerülne hatalomra, az uborkánk a szemétben végezné...

Felforralok kb. 3 liter vizet, hozzáteszek 1,5 csapott evőkanálnyi sót. Kevergetem, míg felolvad, aztán hagyom kihűlni.

Közben az üveg aljára friss kaprot teszek (és még ki mit szeretne: leggyakrabban fokhagymát és tormát szoktak még beletenni), az üveget megtöltöm a megmosott és 4 csíkkal bevagdalt uborkákkal. Az uborkák közé babérlevél kerül, de lehet beletenni pár szem borsot, köménymagot, mustármagot - ahány ház, annyi variáció. A kapor fix. Aztán erre rátöltöm a lehűlt vizet, úgy, hogy az uborkákat teljesen ellepje.

A tetejére kenyeret teszek. (A kenyér szénhidrát-tartalma adja majd a táplálékot a szaporítani kívánt tejsavbaktériumoknak.) Az egészet leborítom egy üvegtányérral, és kiteszem a napra - jelenleg ez a legnehezebb lépés a folyamatban, nem látok napot több mint egy hete. De reménykedni mindig lehet...

És most jön a trükk! Amikor a víz elkezd zavarossá válni (ez nagy melegben kb. 1,5 nap alatt várható), akkor LEVESZEM RÓLA A KENYERET! Aztán kenyér nélkül is hagyom kb. 1 napot napozni, amíg teljesen megérik. Az utolsó lépés azért fontos, mert e nélkül az uborka megpuhul, finom lesz ugyan, de nem tartja meg roppanós állagát, ami olyan különlegessé teszi számunkra.

Ha kovászolás közben elromlana az idő - láttunk már ilyet - vigyük be az üvegeket a lakásba, és tegyük langyos sütőbe. Mivel szeptemberben az éjszakák már hűvösek, éjjelre vigyük be a házba az üvegeket!

SOK SIKERT ÉS JÓ MUNKÁT KÍVÁNOK!