Blog

Táplálkozástudományi morzsák

Lehet egyszínű zöld, csíkos, vagy fekete héjú, hosszúkás, gömbölyű vagy kocka alakú (ez utóbbi japán találmány), lehet piros húsú, vagy sárga belsejű, fekete magokkal vagy magok nélkül: az augusztusi forróság sztárja vitathatatlanul a jól behűtött, édes görögdinnye. De mit is tartalmaz a dinnye, mire kell odafigyelni a fogyasztásakor és milyen...

Itt a nyár, és vele együtt megérkeztek a friss, nyári gyümölcsök, zöldségek is. Tényleg törekednünk kell arra, hogy minél többet fogyasszunk a nyári finomságokból? Vagy elég csak időnként szerepeltetni ezeket az alapélelmiszereket az étlapunkon? Hiszen a zöldségek, gyümölcsök zöme télen ugyan úgy elérhető számunkra!

Régebbi írások

A pajzsmirigy és betegségei

A pajzsmirigy a nyak alsó részében található szervünk, melynek hormonjai a szervezet számos funkcióját befolyásolják. Ez a létfontosságú szervünk is megbetegedhet: alulműködés vagy túlműködés léphet fel. A megfelelő diéta az egyes állapotokban eltérő. Mostani cikkünk és a hozzá tartozó étrend a pajzsmirigy alulműködésének témáját járja körül.

A TELJES CIKK ELOLVASÁSÁHOZ KATTINTS IDE



"Szuper élelmiszerek" a konyhában: Egyedüli megoldások?

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk a "szuperélelmiszerek" ("superfood"-ok), illetve a belőlük készült "szuperételek" fogalmával. Hogy mik is ezek az alapanyagok, arra nincs konkrét definíció...

A TELJES CIKK ELOLVASÁSÁHOZ KATTINTS IDE

Teljes kiőrlésű gabonafélék - átverés lenne?

A napokban az Internetet böngészve az alábbi cikkre bukkantunk: "A teljes kiőrlésű átverés" (itt olvasható). Az írás a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztásának hátrányait veszi górcső alá. Mai blogcikkünkben arra keressük a választ: Mennyire is lehet veszélyes a teljes kiőrlésű gabona?...

A TELJES CIKK ELOLVASÁSÁHOZ KATTINTS IDE

Porondon az étrend-kiegészítők - Mit? Miért? Miből?

Az étrend-kiegészítők mindennapi alkalmazása világszerte növekvő tendenciát mutat: 2018-ban globálisan 128,4 billió $ volt ezen piaci szegmens árbevétele, de az előrejelzések szerint 2026-ra ez az összeg 210 billió $-ra növekszik majd...

A TELJES CIKK ELOLVASÁSÁHOZ KATTINTS IDE

Vajat vagy margarint? Hasonló vagy különböző? I. rész - A vaj és margarin története, gyártása

Időről időre felmerül az a kérdés, hogy melyik kenőzsiradék egészségesebb: vajat vagy margarint válasszunk? Itt szeretném leszögezni: nincs rossz megoldás, a vaj és a margarin egyaránt biztonságos, emberi fogyasztásra alkalmas készítmény...

A TELJES CIKK ELOLVASÁSÁHOZ KATTINTS IDE

Vajat vagy margarint? Hasonló vagy különböző? II. rész - A vaj és margarin összetétele, bioaktív anyagok

Ahogyan azt előző cikkünkben is írtuk, a vajat alapvetően tejszínből állítják elő. Ebből adódóan tartalmaz tejre jellemző anyagokat: cukrokat, némi tejfehérjét, kálciumot, káliumot, foszfort, és zsíroldékony vitaminokat (főként A és D-vitamint, kisebb mértékben E-vitamint) egyaránt. A margarin esetében tejfehérjére csak akkor kell számítanunk...

A TELJES CIKK ELOLVASÁSÁHOZ KATTINTS IDE